• פת, חלב, יין ובישולי גויים

כשרות וויסקי וקוניאק

הרב אליעזר מלמד

כ"א אדר א' תשס"ח
שאלה
שמעתי שאין צורך לכשרות במשקאות קוניאק וויסקי. אולם לפני מספר ימים העיר את עיני בחור חרדי שאמר שזה יין נסך. ילמדנו הרב מה הדין?
תשובה
ידוע שוויסקי מסקוטלנד אין בו דברים שאינם כשרים, והמדינה שם מקפידה מאוד שלא יערבו חומרים שונים, ולכן למעשה הוויסקי כשר. גם באמריקה הפיקוח די מהודק, ואולי אפשר גם בוויסקי מאמריקה להקל. לגבי וויסקי ממקומות אחרים, כמו קנדה ואירלנד, פיקוח המדינה פחות הדוק, ויש קצת חשש שאולי יש חומרים לא כשרים, כדוגמת שאריות מיין נסך. אמנם הרבנות הראשית כיום מקפידה מאוד שלא יאכלו וישתו דברים שאין להם כשרות, מחשש למכשולים שונים, ובכלל זה גם לגבי וויסקי מסקוטלנד. קוניאק חייב כשרות, מפני שהאלכוהול שבו מזוקק משמרים ומאלכוהול שביין לבן שעלול להיות יין נסך. ולכן אסור לשתות קוניאק בלי כשרות.