• שבת ומועדים
  • אכילת מצה

מצות רכות בפסח לאשכנזים

הרה"ג דוב ליאור

ג ניסן תשס"ח
שאלה
אני נוהג לאכול בכל שנה מצות רכות, שמורות בליל הסדר כך אני יכול לאכול בקלות את כל הכזיתות בהידור רב ובנחת (אני ממוצא בבלי). השנה אני אמור להתארח בבית חמי שהוא ממוצא אשכנזי ובכוונתי לרכוש מצות רכות בהכשר מהודר תחת פיקוחו של הרב מחפוד וכן הרב רצבי. מדובר במצות דקות מאוד, בעובי של כ 5 מ"מ. 1. האם המסובים האשכנזים רשאים לאכול מהמצות הרכות? 2. מה הדין במקרה של אשכנזי שקשה לו לאכול את השיעור הנדרש במצות הקשות ובמצות הרכות ניתן יהיה לאוכלם ביתר קלות? הערה: ראיתי בבאר היטב בסימן תס’ "המנהג לעשותן כעובי אצבע" ולכאורה מוכח שגם האשכנזים היו אוכלים מצות רכות אלא שבזמנו לא היו מכשירי הקפאה לשימור המצות הרכות ולכן העדיפו אצל האשכנזים במהלך הדורות להכין מצות שיחזיקו למשך כל חג הפסח. נראה שאין מנהג שאוסר בפירוש מצות רכות (אני לא מצאתי), עם זאת לא מצאתי גם מי שהתיר זאת בקרב פוסקי אשכנז.
תשובה
1. יהודי אשכנז כבר כמה דורות שנהגו לאכול רק מצות דקות ויבשות. אתה לעצמך יכול לקחת מה שאתה רגיל, אך המסובים האחרים לא ראוי שישנו ממנהג אבותיהם. 2. שישרה אותם במים.