• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

לימוד פילוסופיה יוונית

הרב אליעזר מלמד

י"ז סיון תשס"ח
שאלה
כבוד הרב, בשיעורו על יחס ההלכה ללימודי חול (לימוד תורה חלק ד) דיבר על המדעים, ומסקנתו שאכן יש בה ערך עצמי. אך לימוד "מדעי" הרוח של האומות, אכן אסור הוא. (תורה בגויים אל תאמין). האם אין מקום ליחידים כן ללמוד חכמות אלה? כמו שאומרים שהרב קוק זצ"ל ביקש מהרב הנזיר ללמוד פילוסופיה והרב קוק היה מתמודד עם דעותיהם. ומעבר להיבט של "דע מה תשיב לאפיקורס", האם אין עניין עצמי ללמוד חכמות ולברור מתוכם רעיונות אמיתיים, שהרי כל הדעות מקורן מהקב"ה, רק צריך לזקקן ולבררן? כמו שאומר הרב יצחק קלנר בכמה מספריו על פי דברי הרב קוק זצ"ל, שהדעה הכללית כוללת את כל הדעות שיש. (ואכן הוא בקי מאוד בפילוסופיה) אז האם ראוי ללמוד דבריהם, ואם כן למי זה ראוי?
תשובה
מי שיודע לברר את הטוב מהרע, יכול ללמוד פילוסופיה, ויש לו מזה תועלת. ועיין במאמרו של מרן הרב בעקבי הצאן "המחשבות" שיש שלושה סוגים של מחשבות בתחומי הרוח, בסוג אחד אפשר ללמוד מהגויים, בשני צריך בירור, ובשלישי אין ללמוד דבר.