• שאלות כלליות

בקשות שונות בתפילה

הרב אוריאל טויטו

ו תמוז תשס"ח
שאלה
האם אין זה פחיתות באמונה כאשר מבקשים מהקב"ה בקשות שונות, הרי אנו צריכים להאמין שהוא לטובתנו, ולכן הוא נותן לנו את הטובות והצרות שבאות עלינו? ויותר מכך, אדם הגיע לעולם כדי לתקן את שורש נשמתו, ועליו לקבל את גזרות שמיים באמונה שהקב"ה "יודע מה הוא עושה". מדוע לא להשליך את עצמנו על הקב"ה? (הכוונה לבקשות בתפילה, ולא לדברי השבח, ההלל וההודיה שברורה משמעותם)
תשובה
צדקת בדבריך, שאין הקב"ה זקוק לתפילה שלנו כדי לדעת מה אנו רוצים ומה אנו צריכים. ולכן עלינו לסמוך על הקב"ה שנותן לנו בדיוק את מה שטוב בשבילנו. ולכן מטרת התפילה שלנו אינה "לשנות את דעתו של הקב"ה" ולגרום לו לתת לי דבר שלא מגיע לי או משהוא שהוא לא ידע שחסר לי. מטרת התפילה היא לשנות אותי - המתפלל. התפילה היא כלי נהדר שבא להרים את האדם מן המקום בו הוא נמצא מבחינה רוחנית אל מקום גבוה יותר, טוב יותר, מוסרי יותר וקרוב יותר לקב"ה. אדם המכוון התפילתו ומפנים את המסרים שהוא מתפלל עליהם - והתפילה פועלת עליו לטובה ומשפיעה עליו. היא חודרת אל תוך מחשבתו ותחושותיו ומרוממת אותם. כמובן, בתנאי שהיא נעשית בצורה נכונה. נוכל להמשיל זאת לאדם השט בסירה ורוצה להגיע אל החוף. הוא זורק חבל אל עמוד שקבוע בחוף ומתחיל למשוך את החבל כדי להתקרב לחוף. למתבונן מן הצד נראה שהוא מושך את העמוד שבחוף אליו, אבל בעצם על ידי משיכת העמוד הוא מתקרב על החוף. כך אנו בתפילה פונים אל ה' , נראה כאילו אנו מנסים "לשכנע" אותו, אבל בעצם אנו מרוממים ומעלים את עצמנו אליו. כאשר אדם מתפלל בכוונה הנכונה ומתוך התקשרות לתכנים שעליהם הוא מתפלל, והם חודרים אל תוכו ומשפיעים עליו, הוא עצמו משתנה - וממילא גם היחס של הקב"ה אליו משתנה. דבר שלא היה מגיע לו קודם, או שלא היה זקוק לו קודם, כעת, במדרגתו החדשה, הופך להיות נצרך, ולכן הוא זוכה בו. תפילתנו אינה הבעת אי אמון הקב"ה אלא נסיון שלנו להתקרב אליו על ידי התחברות לתוכן התפילה, ועל ידי הפנמת התכנים שעליהם אנו מתפללים, ולכן היא נענית. כשהקב"ה רוצה לעזור לנו להתקרב אליו הוא גורם לנו לתחושת חיסרון, משהוא שאין לנו הופך פתאום להיות נחוץ. ואז אנו מתפללים. התפילה מרוממת אותנו ומשנה אותנו, מקרבת אותנו אליו, ואז אנו זוכים בדבר שעליו התפללנו. כמובן שהרבה פעמים לא מספיקה תפילה אחת, וכדי לשנות את האישיות ולרומם את האדם נצרכות תפילות רבות. הן בנות בתוכנו קומה אחר קומה - עד שהשינוי לטובה מתרחש. יתן ה' ויתקבלו כל תפילותינו.