• שאלות נוספות

ספיירים ושאריות בצבא

הרבנות הצבאית הראשית

כ"ה תמוז תשס"ח
שאלה
במהלך אימון מילואים קיבל הצוות שלי סטיקלייטים (מקלורים), השתמשנו בהם במהלך האימון ולבסוף נשאר בידי אחד, חשבתי בתחילה שכיון שהשתמשנו בהם וסיימנו את האימון ניתן לקחת את זה, ליתר ביטחון שאלתי את המפקד שלי והוא אמר לי שמבחינה הלכתית הוא לא יודע מה להגיד (מפקד ביינ"יש), וכדאי לשאול את הרס"פ. לבסוף שאלתי את המ"פ מה לעשות עם הסטיקלייט הנותר, הוא אמר לי להביאו אליו, וכשנתתי לו הוא שאל אותי אם אני רוצה אותו, אמרתי שאני לא רוצה לקחת מה שהוא לא שלי, והוא נתן אותו למישהו אחר (שיקח אותו הביתה). מה ההלכה במקרה כזה, האם מותר לקחת שיירים מהאימון, האם כיון שאין למי להחזיר את זה זה נקרא ממון שאין לו תובעין או שמא יש לחוש?
תשובה
מאחר והמקלורים הם ציוד מתכלה וניתנו לכם על מנת להתאמן בהם בכמות כזו שלא הייתה כוונה שתישאר יתרה, אף על פי שהדבר קורה לעיתים תכופות בכמות מזערית (כמו בדוגמה שתיארת), במידה ונותרו מקלורים הם של חיילי הפלוגה לכל צורך שהוא. תשובתי נסמכת על מה שכתב הרא"ש (כתובות פרק רביעי, סימן לב): ". . . שכיר שנשכר אצל בעל הבית לזמן ידוע וקנה לו בגדים אם יצא תוך זמנו (היינו, הפועל נטש את העבודה לפני סיומה, שלא כפי שסוכם) אדעתא דהכי לא יהיב ליה אבל אם יצא בזמנו, כיון דידע בעל הבית דאורחיה דשכיר למיפק בזמניה איבעי ליה לאתנויי (שלא יקח את בגדי העבודה לעצמו לאחר תום יום העבודה) ומדיהיב ליה בסתר (ללא תנאי) גמר ומקני ליה . . ." כאשר ניתן ציוד מתכלה לצורך אימון, בכמות המשוערת שתיגמר באמון, אם האימון בוצע כמתוכנן יתרת הרכוש אינה בבעלות הצבא יותר. הרב מנחם פרל