• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

נעלי תשעה באב בצבא

הרבנות הצבאית הראשית

י"ב אב תשס"ח
שאלה
אני משרת בצבא, וכידוע בט’ באב יש פקודת מטכ"ל שאומרת שאפשר לא לנעול את הנעליים הצבאיות ביום הזה אלא לנעול נעליים אחרות שאינם מעור. חבריי שמשרתים איתי אינם דתיים, לא צמים וכמובן שנועלים נעליים רגילות בט’ באב. חשבתי לומר להם שהם יכולים לנעול נעליים שאינם מעור ביום הזה, ולמרות שזה לא יהיה לשמה, לפחות כך הם ימנעו מהעבירה הזאת. האם נכון לומר להם או עדיף שלא?
תשובה
שנינו בפרקי אבות: "למה קדמה 'שמע' ל'והיה אם שמוע'? - אלא כדי שיקבלו עליו עול מלכות שמים תחילה ואחר כך יקבל עליו עול מצוות", היינו דווקא שיש לקיים את המצוות מתוך מגמה לקיים רצון ה', עול מלכות שמים, ולא במעשה טכני, שערכו העצמי נמוך. מה גם שבימינו נעליים רבות שאינן עשויות עור נוחות יותר מנעלי העור הצבאיות, ולא ברור שיוצאים בכך ידי חובת האיסור לנעול נעלי עור בתשעה באב. הרב מנחם פרל