• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

מסכת סוכות

הרב בנימין במברגר

א אלול תשס"ח
שאלה
במסכת סוכות, דף ו ע"ב, רבי יוחנן אומר שאם 24 אנשים ישבו בסוכה עגולה בהקפה כשרה הגמרא מגיעה ל-16 אמות, אם כל 3 אנשים יושבים על 2 אמות, ולכן רבי יוחנן לא דייק, כך נאמר, כי חסרים 5\4 . אני אומר שהוא כן דייק. אם כל אדם יקח 4 טפחים + 5\1 ותכפיל ב-24 אנשים תקבל 16 5\4, שהן הקף של המעגל הבונה סוכה 4 על4 אמות שהיא כשרה. ולכן הוא כן דייק כי התנא שמסביר את רבי יוחנן מושיב כל בן אדם על 4 טפחים בלבד והוא נתן עוד 5\1 יותר.
תשובה
הגמרא מביאה שתי דעות לגבי שיעור מקומו של אדם: 1. אדם יושב באמה (6 טפחים) 2. שלושה אנשים יושבים בשתי אמות (כל אחד ב-4 טפחים). לפי דעות אלו החישוב של רבי יוחנן אינו מדוייק. אם אתה רוצה להביא חישוב אחר אתה צריך להוכיח שאדם יושב ב-4 טפחים ועוד חמישית הטפח.