• פירות שביעית

תמרים מעין יהב בשמיטה

מכון התורה והארץ

ח אלול תשס"ח
שאלה
אנו קונים כל שנה לכבוד חגי תשרי תמרים מ"עין יהב " אשר בערבה בכמות גדולה ומחלקים לאנשים. מכיוון שהשנה היא שנת שמיטה איננו יודעים כיצד לנהוג לגבי התמרים שם. 1. האם חלה עליהם מצוות השמיטה? 2. אם כן, האם נעשה עימם היתר מכירה או שהם קדושים בקדושת שביעית? 3. אם יש בהם קדושת שביעית כיצד עלינו לנהוג בקנייתם? 4. וכן לגבי זמן קנייתם האם הוא מהווה מדד? 5. אנו קונים כבכל שנה כמות יחסית גדולה כ 150- ק"ג, האם יש בעיה עם זה השנה? 6. בנוסף מה דינם לגבי תרומות ומעשרות, השנה וכן בכל שנה ושנה, האם צריך להפריש, אם כן, האם גם בברכה? אם ישנם דברים שצריכים בירור בדבר אשר לא שאלנו בקשתנו לרב שיפרט ויברר לנו. נודה לרב שידריכנו כיצד לנהוג כהלכה.
תשובה
1. עין יהב יש בה אזורים שונים, ועל כן צריך לדעת בדיוק מהיכן בעין יהב לוקחים את התמרים. יש מזרחית לנחל הערבה ויש מערבית, וכמו כן לגבי נחל נקורות. ועל כן יש לדעת מהיכן הם מטעי התמרים. 2. לגבי היתר מכירה אינני יכול לדעת, שאלה זו צריכה להתברר מול היישוב עצמו. 3. הכל תלוי בשאלה הקודמת, האם עשו שם היתר מכירה או לא, וכן היכן העצים בעין יהב. 4. זמן קנייתם איננו קובע, אלא כל הפירות שכעת על העצים הם של שביעית. 5. אם הפירות קדושים בקדושת שביעית, אין לקנות במחירי שוק, אלא אפשר אם עשו שם אוצר בית דין, לתת דמי הוצאות. 6. אם הפירות של היתר מכירה והקוצרים יהודים יש להפריש תרומות ומעשרות בלא ברכה, ואם הגודדים הם גויים אין צורך להפריש תרומות ומעשרות. 7. לגבי תרומות ומעשרות כל שנה תלוי בשאלה הראשונה היכן העצים נמצאים. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי