• שבת ומועדים
  • סליחות

סליחות מקוצרות לפועלים

הרב אוריאל טויטו

י"ז אלול תשס"ח
שאלה
אנחנו קבוצה של פועלי בניין ואיננו אומרים סליחות מכיוון שהעבודה מתחילה בשש בבוקר!!! לא כולם דתייים, אך אוהדים. הסכמנו שכל יום בחמש הדקות הראשונות של הפסקת הקפה, נאמר סליחות. רציתי לדעת מה הכי כדאי לומר בזמן קצר זה?
תשובה
ישר כוחכם שאינכם רוצים לבטל את אמירת הסליחות. כשהזמן קצר ויש מניין של מתפללים (עשרה לפחות) יש להתחיל "שבט יהודה בדוחק ובצער" ולומר אחריו "אל מלך יושב על כיסא רחמים" ואח"כ את י"ג מידות הרחמים, ולדלג לודוי "אנא ה' אלוקנו ואלוקי אבותינו" . אם יש עוד זמן ניתן לפני הוידוי לומר "תמהנו מרעות", "אל מלך מלא רחמים" וי"ג מידות. ואח"כ לדלג לוידוי. ואם אין מניין יאמרו את הפיוט "שבט יהודה בדוחק ובצער" ואחריו לא יאמרו את י"ג מידות הרחמים, אלא ידלגו לוידוי "ריבונו של עולם אתוודה על עבירות קלות וחמורות" והלאה עד הוידוי. והעיקר הוא לומר בכוונה. וטוב מעט ובכוונה מהרבה בלא כוונה. לשנה טובה תכתב,