• שבת ומועדים
  • הלכות יום טוב

ארוח גוי בראש השנה

הרב בנימין במברגר

כ"ט אלול תשס"ח
שאלה
עמדה בפנינו בעיה בערב החג. התכוונו להזמין את גיסי ומשפחתו לערב ראש השנה בביתנו ואף דובר על כך. מאוחר יותר הועלתה אפשרות שגם ביתו חתנו ונכדו יצטרפו מאוחר יותר הועלתה אפשרות שגם אח של חתנו הנשוי לגויה, שבקשו להיות עם חתנו יצטרפו אף הם. כיצד עלינו לנהוג במקרה זה? האם ארוח גויה לסעודת חג מותרת או אסורה? אם מותרת האם יש מגבלות בארוח (כדוגמת נגיעה ביין או דבר אחר)? בברכת חג שמח שנה טובה וגמר חתימה טובה
תשובה
בשבת אין בעיה להזמין גוי לארוחה, אך יש בעיה להזמין גוי לארוחה בחג משום שחכמים התירו לבשל אוכל בחג רק לצורך יהודי, אך לצורך גוי לא התירו רבותינו לבשל בחג (שולחן ערוך אורח חיים, תקיב, א) וכתב הביאור הלכה שאפילו אם תווצר איבה אין להזמינו אלא אם כן תתבטל שמחת יום טוב ואז מותר להזמינו אם מכינים את כל האוכל מראש. במקרה שלכם נראה שאתם יכולים להסביר להם שאתם לא יכולים להזמין אותם כי יש לכם כבר הרבה אורחים או כל תרוץ ראוי אחר, ולכן אין להזמין אותם.