• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

חטא אדם וחוה

הרב ש. יוסף וייצן

ט"ז מרחשון תשס"ט
שאלה
רציתי לשאול את הרב: א. מדוע לא הזהיר הקב"ה מלכתחילה את אדם וחוה שלא יאכלו מעץ החיים? הרי אחרי שאכלו מעץ הדעת הוציאם מ"גן" כדי שלא יאכלו גם מעץ החיים - א"כ מדוע מלכתחילה לא הזהירם על זאת? ב. העונש של אדם היה שיעמול קשה באדמה והיא תוציא לו קוץ ודרדר, וכן פרעושים ונמלים (כך מביא רש"י) א"כ יוצא שבימינו שהטכנולוגיה התפתח והשתכללה נראה שאין כבר את עונשו של אדם לעבוד קשה על האדם ושהיא תוציא קוץ ודרדר וכו’... איך הרב מסביר זאת?
תשובה
א. כל עוד שאדם לא אכל מעץ הדעת היה מותר לאדם לאכול מעץ החיים. יתכן שאם היה אוכל מעץ החיים לא היה מגיע לכלל חטא ולא היה נופל והיה ראוי לחיים נצחיים שהיו לו מכוח האכילה מעץ החיים. יש מבארים שעץ החיים זו התורה שהיא עץ החיים. ללא הנפילה כל האנושות היתה ראויה לקבל תורה. לאחר הנפילה בגן עדן נשארה התורה רק לישראל לאחר הכנה ארוכה. ב. אנו רואים היום הקלה בעמל המלאכה. זה אומר שהעולם הולך ומיתקן. זו התוכנית האלוקית ששוב נחזור לעולם מעין גן עדן. על כך יש נבואות. "וישם מדברה כעדן וערבתה כגן ה'. אנו בדרך לתיקון העולם. הדרך עוברת דרך ההשתכללות של האדם ויכלתו להביא ברכה ופרנסה בפחות מאמץ.