• שאלות הלכתיות כלליות

התפקדות במסעות ותרגילים

הרבנות הצבאית הראשית

ב שבט תשס"ט
שאלה
האם מותר להעביר התפקדות כפי שנוהגים בצבא במסעות ותרגילים, כלומר, כל אחד אומר את מספרו ובסוף אחד החיילים עושה סיכום, לכאורה יש בעיה של איסור לספור את בני ישראל? אם אסור, מה ניתן לעשות? מצאתי תשובה זו, אך ממנה משמע שיש בעיה, שו"ת שבט הלוי חלק א סימן לד. אם קיימת תשובה מפורטת באיזה שהוא ספר העוסק בהלכות צבא אשמח לקבל הפניה.
תשובה
אסור למנות חיילים בדרך של ספירה. ככתוב בספר שמואל: "וישמע שאול את העם ויפקדם בטלאים". ספירת אנשים כרגיל עלולה לגרום למגפה. יש מהפוסקים (שבט הלוי א, סימן לד) שכתבו שאף ספירה בדרך מספרי ברזל אסורה. לפיכך יש להורות לספור עצמים נלווים לאדם. מותר להגדיר מראש שסופרים חולצות או כלי נשק וכדומה, ומספר הברזל שכל חייל אומר מבטא את כלי הנשק שברשותו. דרך זו מותרת, גם היא, רק לצורך מצוה אך כשיש צורך בספירת חיילים לצורך מנהלתי או מבצעי נחשב הדבר לצורך מצוה (שו"ת עמוד הימיני סימן יד) דובר צה"ל בשם הרבנות הצבאית הראשית