שאל את הרב

  • הלכה
  • אכילה מחוץ לבית

איך לברר על כשרות עם משגיח?

undefined

הרבנות הראשית לישראל

כ"ג כסלו תשס"ד
שאלה
במסגרת השרות הלאומי אני אוכלת ארוחת צהריים המבושלת במקום. לדברי האחראים האוכל כשר ויש משגיח. ברצוני לברר אם המקום באמת כשר אך איני יודעת מה לשאול את המשגיח. אשמח אם תדריך אותי בענין.
תשובה
דבר ראשון יש לבקש לראות תעודת כשרות מטעם הרבנות המקומית. זהו תנאי ראשון המברר שענייני הכשרות במקום מתנהלים בצורה תקינה. כמו כן יש לוודא אם המשגיח במקום שומר על הנהלים שנקבעו על ידי הרבנות הראשית. נהלים אלו מחייבים אותו ובמידה ואינו מקפיד עליהם לא ניתן לסמוך על השגחתו. יש נהלים המתאימים לכשרות מהודרת ויש כאלו שמתאימים לכשרות רגילה. ניתן לבקש את הטלפון של המשגיח אצל מנהל המטבח או בעל המקום. יש לשאול את המשגיח במקום את השאלות הבאות: א. מהי רמת ההשגחה במקום, רגילה או מהדרין? ב. האם המטבח בשרי בלבד? במידה והוא גם חלבי חייב להיות משגיח צמוד גם בכשרות רגילה. ג. האם יש משגיח צמוד (בוקר-צהריים או צהריים-ערב) או שהמשגיח נכנס ויוצא? האם הטבח יהודי? אם אין משגיח צמוד או טבח יהודי במקום יש לברר כיצד הוא מוודא שאין בישולי עכו"ם. ד. האם ירקות העלים מגוש קטיף? במידה ולא - איך מנקים אותם? ה. מהו עובי החורים בנפת הקמח? (50-60 מש' בהתאם לרמת הכשרות). האם קמח מנופה מוכנס למקרר? ו. מה ההכשר של הבשר והעוף המוגשים במקום? (לספרדים יש להקפיד על שחיטת "בית-יוסף" בבקר). ז. האם צולים כבד בתנור? (למהדרין חייב להיות על אש גלויה). האם מכשירים את התנור לאחר הצליה? שאלות אלו הן מדגם מייצג אשר אמור לברר את מידת מעורבותו של המשגיח וידיעתו את הנעשה במקום. במידה ותשובותיו מגומגמות או שאינן תואמות לנהלי הרבנות יש לחשוש לרמת הפיקוח וההשגחה ולהתייחס בהתאם. לתשובת הרב יוסף דהאן. לתשובת הרב שמואל אליהו והדרכת הרב מרדכי אליהו שליט"א. לתשובה בנושא כשרות מפעלים.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il