• ברכת הטוב והמטיב ושהחיינו

שהחיינו על פירות יבשים

הרה"ג דוב ליאור

ב אדר תשס"ט
שאלה
הפעם האחרונה שאכלתי תאנה מיובשת היה בשנה שעברה בט"ו בשבט. האם מברכים שהחיינו על אכילת התאנה היבשה אם לא אכלתיה במשך שנה? ובכלל - האם מברכים שהחיינו על פירות יבשים?
תשובה
דומני שלא, כי פירות יבשים שנשמרים כל השנה לא שייך לברך עליהם שהחיינו. מברכים שהחיינו רק על פרי חדש שמתחדש בעונתו, כמו פירות קיץ וענבים. פירות וירקות שמשתמרים כל השנה בקירור ואי אפשר לזהות בין חדש וישן, כמו תפוחי עץ, תפוחי אדמה וגזר לא מברכים עליהם. תמרים אמנם משתמרים מיובשים כל השנה, אבל לקראת ראש השנה שרואים אז תמרים חדשים, והדבר ניכר בהם, יש לברך עליהם.