• זכויות יוצרים

קניית OFFICE ממבצע של משרד החינוך

כולל דיינות פסגות

כ"ט שבט תשס"ט
שאלה
בכלליות: האם תנאי שימוש של תוכנה מסויימת מחייבים מבחינה הלכתית או שהאם ניתן לומר שיוצרי התוכנה פשוט יוצרים תנאים דרקונים כדי להפחיד אנשים שלא ימכרו רשיונות או בשביל תביעות? בפרטי: התנאי שימוש לקניית תוכנת OFFICE - אופיס על ידי המבצע הם כאלו: 1) לכל מורה מותר לקנות אך ורק רשיון אחד למחשב אחד אישי שלו. 2) כאשר המורה מפסיק לעבוד במשרד החינוך עליו להפסיק את השימוש ברשיון זה. שאלתי היא כזאת: 1) האם מותר לי להקנות למורה את מחשבי האישי ושהוא יתקין את הרשיון שקנה במחשב, ואחר כך להקנות לי בחזרה את המחשב עם הרשיון? 2) האם מותר לי לקנות פעמיים את התוכנה על אותו שם של מורה, למרות שהתנאי שימוש מורים שמותר רק פעם אחת? 3) האם מותר לי להשתמש באותו רשיון על כמה מחשבים אישיים, למרות שהתנאי שימוש מורים שמותר רק על מחשב אחד? 4) האם כאשר מורה עוזב את מערכת החינוך באמת חייב להפסיק את השימוש בתוכנה?
תשובה
בהנחה שהתנאים הם כפי שציינת אכן מותר לחברה לשייר בקניינה ( א"צ להיכנס כאן לשאלה האם זהו תנאי בקניין או שיור) ולכן: א. לא ניתן להקנות לך את התוכנה בדרך זו. ב. אין לרכוש פעמיים אותה תוכנה אם זה נגד התנאים. ג. לא ניתן להשתמש באותו רשיון למספר מחשבים. ד. יש להפסיק את השימוש עם סיום העבודה. הרב ישראל גנץ.