• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

יצירה בריאה עשייה ומה שבינהם

הרה"ג דוב ליאור

י"א ניסן תשס"ט
שאלה
זמן רב התלבטתי מה ההבדל בין עשייה יצירה ובריאה. בראשית ברא אלוקים, וייצר את האדם, וירא אלוקים את כל אשר עשה?
תשובה
הרמב"ן, בפירושו לתורה, אומר שבעברית – לשון הקודש – המילה "בריאה" היא זו שהונחה על הוצאת יש מאין. לא תמיד זה כך, לפעמים היא באה גם בהוראה אחרת, אבל אין לנו ביטוי אחר להוצאת יש מאין. "יצירה" פרושה הוא שהחומר כבר נמצא, ולאחר מכן מהחומר הזה יצרו דבר כלשהו. לדוגמה – מפלסטלינה אפשר ליצור כדור ואפשר ליצור ממנה גם קוביה, זה נקרא "יצירה" החומר נמצא. "עשיה" היא כשהחומר כבר נמצא וגם הצורה – שיפוץ ותיקון להשלמת הדבר מכונה בשם "עשיה". מפרשי המקרא אומרים שכך הוראת המילים האלו.