• תרופות וויטמינים

שיליה בלידה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה ניסן תשס"ט
שאלה
ברפואה ההומאופתית נעשה שימוש בשליה ומצאו כי מיצוי הומאופתי של השליה תורם רבות ויעיל בחיזוק מערכת החיסון של התינוק, בכּדי לאפשר לו להתמודד בצורה טובה יותר עם גירויים חיצוניים ותחלואים. כל זאת, בצורה מניעתית במתן טיפה אחת לכל ק"ג ממשקל גופו, מגיל 0 ועד גיל שנה. ניתן ורצוי להשתמש בתמצית לכל חולי, מצוקה או קושי של התינוק. כמו כן התמצית של השלייה יעילה גם לאם אשר שותה מהתמצית 10 טיפות ביום ותוכל להנאות מסגולותיו הרבות. עושים זאת ע"י שלוקחים לחדר הלידה בקבוק אלכוהול 70% ומבקשים מהמילדת לשים בתום הלידה כס"מ רבוע מהשלייה באלכוהול. שומרים במקרר ומנערים כל יומיים את הבקבוק ואז מעבירים לבית מרקחת המתמחה בהכנה תמציות מסוג זה והם מכינים עבורך את התמצית ההומיאופתי. השאלה אם ע"פ היהדות זה כשר? אם מותר לי להשתמש בזה.. זה לא סוג של קניבליזם או משהו... מין "אכילת" איבר פנימי?
תשובה
שלום רב: לא מדובר על קניבליזם. מדובר על צורך רפואי. מעבר לכך, לא מדובר על אכילת אדם אלא מדובר על אבר שפורש מן האדם כשהוא חיי . בכל אופן יש מספר שאלות הלכתיות הנוגעות לכך. ראשית יש דיון האם יש לקבור את השליה. בשו"ת מנחת יצחק נשאל על כך וסבר שיש לאסור להשתמש בשליה [ח"ז ס' ק"ב], אולם לא קבע זאת כקביעה סופית והשאיר את הענין לעיון הפוסקים. עיקר הענין של הקבירה היא מצד ירושלמי האומר שיש מנהג לקבור את השליא כדי להכיר לאדם שגם הוא ישוב אל עפר. ונראה שמצד עיקר הדין אין צורך לקבור את השליא. וע' בספר אגרות משה יו"ד ח"א ס' רל"ב שנוקט שאין צורך לקבור בשר שפורש מאדם חיי. ובאמת המנהג ברוב הבתי חולים שלא לקבור את השליה. כאן במקרה שלך, הרי רוב השליה ניתנת לקבורה ומדובר רק על לקיחת כמות קטנה מהשליה. אולם השאלה נוגעת לא רק לגבי הנאה אלא לגבי אכילה מהשליה. כאן צריך להתמודד עם עוד הלכה שפסק אותה הרמ"א ביו"ד ס' ע"ט סעיף א' שבשר אדם אסור לאוכלו מן התורה. לא אלאה אותך בדיון ההלכתי. סביב הלכה זו נידונו מספר שאלות. היה מנהג שהיו אוכלים את הערלה של התינוק לאחר מילתו. בכל אופן בנוגע לשאלתך הענין נראה קל יותר משום שלא מדובר על כך שממש אוכלים את השליה אלא רק משתמשים מהטעם של השליה. השליה מתערבת ברוב דברים אחרים. על כך הביא שם בספר דרכי תשובה שיש לסמוך להקל. למסקנה בנוגע לתינוק ניתן לתת לו לשתות מהתמצית. בנוגע לאימא מכיון שזה רק סגולות פחות מוכחות ראוי להחמיר ולא לשתות. כל טוב