• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

בדיקת חמץ ע"י פנס לד

הרה"ג דוב ליאור

ד ניסן תשס"ט
שאלה
לאחר עיון קל בנושא מצאתי שמותר לבדוק חמץ בפנס בברכה. שאלתי היא האם גם בפנס לד (שאין בו חוט להט ואי אפשר להשוותו לנר) מותר לבדוק, וכן האם לברך על בדיקה זו?
תשובה
נושא של פנס בבדיקת חמץ הוא לא כמו נרות חנוכה, שיש דעה שצריכים דווקא נר (כמו המהר"ל, הוא סובר שדווקא בשמן מדליקים ולא בשאר הדברים). בשבת, האור הוא משום עונג שבת ושלום בית. הרב פרנק בשעתו אמר שאמנם כל הנשים נוהגות לברך על נרות אבל אם אשה נקלעה למקום שאין לה נרות תברך על חשמל, סוף כל סוף הוא נותן את התוצאה. גם לבדיקת חמץ, אני חושב שיש אפילו מעלה בפנס טוב. בנרות מדורות קודמים היתה בעיה, אדם ייקח נר של חֵלֶב והוא ייטוף על כלי ויאסור אותו מכיוון שהוא יבלע חֵלֶב, או אם יבדוק ארון שיש בו בגדים וספרים אולי יידלק משהו. בפנס אין את כל החששות האלה. תיקח פנס ותשתמש בו.