• סוגי הכשרים

מנה חמה של אוסם

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז אייר תשס"ט
שאלה
ברוב רובם של המנות חמות של אוסם יש השגחת הבד"ץ בנוסף להכשר של הרב יעקב משה חרל"פ. האם אפשר לאכול גם בלי הבד"ץ? מפני שאין את אותו אחד שאני רוצה לקנות בהכשר הבד"ץ. אני מנסה להקפיד בדרך כלל על בד"ץ, האם ההכשר של הרב חרל"פ באותה רמה של הבד"ץ? ובכלל מדוע יש כל כך הרבה השגחות על מוצר אחד?
תשובה
בכל כשרות יש שני נושאים. ראשית צורת הפסיקה, בהלכה יש דעות שונות ויש גם דברים שיש בהם מחלוקת הפוסקים. מעבר לכך יש דברים שיש להזהר רק מצד מידת החסידות. כל גוף כשרות צריך ראשית לקבוע מהם ההוראות שהוא נותן למוצר. הדבר השני קשור לרמת ההשגחה. מכיון שאנו עוסקים עם יצרנים שיש להם נגיעה בענין ואנו לא יכולים לסמוך על כך שהם ינהגו כפי ההוראות שלנו. מעבר לכך במקרים רבים קוראות טעויות ללא כוונה. לשם כך יש השגחה שתשים לב שההוראות של ההשגחה מבוצעות. כשיש השגחת בד"ץ ירושלים המשמעות היא שההוראות הם לפי פוסקים אשכנזים וכפי מה שהיה נהוג בקהילות הפרושים בירושלים ועל פי מנהגי וחומרות קהילות יוצאי הונגריה. כנראה שבמוצר שעליו מדובר יש אולי בשר שאינו חלק או רכיב אחר שלא מאושר על ידי הבד"ץ. רמת הכשרות של הרב חרל"פ לא באותה רמה אולם המוצר כשר. אולם אם אתה מחמיר למשל לאכול רק בשר חלק או מחמיר בגלטין מן החי או עוד כל מיני חומרות תסמוך על הכשר הבד"ץ.