• שבת ומועדים
  • צאת שבת והבדלה

חיוב הבדלה לאשה

הרב רואי מרגלית

כ"ד מרחשון תשס"ד
שאלה
האם מותר לאישה נשואה לעשות הבדלה במקום בעלה? אם כן מה מותר לה ומה אסור לה לעשות (לשתות מיין ההבדלה, להדליק את נר ההבדלה, לברך על הבשמים)?
תשובה
כתב השו"ע בסימן רצ"ו סעיף ח': נשים חייבות בהבדלה כשם שחייבות בקידוש, ויש מי שחולק. וכתב הרמ"א: על כן לא יבדילו לעצמן רק ישמעו ההבדלה מן האנשים. לכן כדי לא להיכנס למחלוקת זו עדיף שתשמענה מהגברים, אבל אם אין גבר בבית יכולה להבדיל את כל סדר ההבדלה ולשתות מן היין. הרב רואי מרגלית. האם נשים חייבות בהבדלה? עיין בתשובות הרב דב ליאור והרב יעקב אריאל. מהו סדר הברכות הראוי לאישה שמבדילה? עיין בתשובות הרב דב ליאור והרב יעקב אריאל. בעניין ברכת "בורא מיני בשמים": האם אפשר לברך על ריח שלא אוהבים? ריח של קפה ראוי לברכה? בירכתי על טבק - זה טוב? אפשר לברך על אפטר שייב? מותר לברך על הבושם של אישתי?