• קדיש

אמירת קדיש ע"י אישה

הרה"ג דוב ליאור

ט"ז סיון תשס"ט
שאלה
אפתח בדבריו של הקצש"ע סימן כו’ סעיף כ’, וז"ל: "הבת אין לה לומר קדיש בבית הכנסת, אך יש אומרים שאם רוצים לעשות מנין בביתה, שתאמר שם - הרשות בידם. וי"א דגם זאת אין לעשות". אשמח לקבל מראה מקומות אוביקטיבי ומקיף ביחסה של ההלכה לאמירת קדיש ע"י אישה. יתר כל כן רציתי לשאול, האם לאישה מותר לומר קדיש בבית כנסת בכלל, ובפרט - כאשר היא היחידה שאומרת קדיש (לא הגברים) והציבור כולו עונה לה. בעניין זה (שהאישה היא היחידה שאומרת קדיש ,לא הגברים, והציבור כולו עונה לה) - נתקלתי באחד מבתי הכנסת שבו אני מתפלל. אם הדבר אסור אבקש מהרב להדריכיני בדרך ישרה ובעצה טובה - ולהורות לי כיצד לנהוג.
תשובה
העניין מופיע בתשובות חוות יאיר והמשנה ברורה מביא אותו בהלכות קדיש. מבחינת סגולת אמירת קדיש על נשמת ההורים שנפטרו גם בת יכולה לעשות אבל בגלל גדרי צניעות נהוג שנשים לא אומרות קדיש בבית כנסת. לכן יש מקומות שעושים במניין של עשרה גברים בבית והבת יכולה לומר קדיש לאחר עלינו לשבח. יש כאלה שאומרים שבדורות שלנו נשים לא אומרות קדיש. מי שרוצה יכולה לאסוף בבית מניין ולומר קדיש. מי שאומרת בבית הכנסת, אי אפשר לומר שלא עושה כהוגן אבל זה לא ראוי.