• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מדרשה לשנת תש"ע

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ג אייר תשס"ט
שאלה
בס"ד שלום עליך כבוד הרב! אני מצטערת מראש על האורך הרב... אבל פירטתי על מנת שתבין את המצב בו אני נמצאת. אני בחורה בת 19.4 כרגע מתנדבת במסגרת השרות הלאומי בגן שפתי בירושלים! נולדתי בבית דתי לכל דבר...ולפני בערך שנתיים התחזקתי...( לבישת חצאית וחולצות אחרי המרפק, שמירת נגיעה, לא לשחות מעורב, שחרית של שבת בביהכנ"ס, ועוד...ברוך ה’!!!) מהמצב שבו אני נמצאת כרגע השאיפה שלי היא.. רק להתחזק כמה שיותר בעז"ה! אני מרגישה שממש יצאתי כבר לחיים והדבר קצת מלחיץ אותי! אני מרגישה כאילו לחוצה בזמן! הרצון העז הזה...להתקדם ולהספיק... ולכן החלטתי לוותר על שנה שנייה בשרות הלאומי, וללכת ללמוד במדרשה! אני מאוד רוצה את זה , ויותר מזה, מבחינתי מדרשה זה לא שלב שאפשר לוותר עליו לפני נישואין! אני מחפשת מדרשה בירושלים, כי מאוד התחברתי למקום ,ומדרשה שם זה יהיה מאוד משמעותי לי... בדקתי מספר מדרשות...אבל אני מבולבלת כי אני לא יודעת מה בדיוק לחפש! הדברים שחשובים לי בעיקר הם : השקפה דתית לאומית, שיהיו שלוש ארוחות ביום ושהמחיר לשנה יהיה סביר! ( המחירים נעים בין 6 ל- 12 אלף שקל לשנה!) ושנושאי הלימוד יהיו בעיקר : אמונה,מידות והבית היהודי. לאחרונה שמעתי על מדרשה מסויימת...והיא נשמעה לי ממש טוב! כשהתקשרתי לבדוק, אמרו לי שהמחיר השנה היה 13,000 שקל ושבשנה הבאה כנראה המחיר עוד יעלה! התאכזבתי מאוד! באמת שרציתי לבדוק את המקום! אבל 13,000 זה סכום גבוהה מאוד! וכמו שאמרתי אני בסך הכל בת שרות ( אני בקושי מקבלת שקל לשעה) בסוף שנת שרות לאומי מקבלים מענק,משהו כמו 7 אלף, שמיועדים ללימודים/חתונה...ואני לא בטוחה אם יש אפשרות להוציא אותם על לימוד במדרשה! יש לי בחשבון סכום מסוים שאני שומרת בצד לחיסכון, וכנראה אצטרך להוציא אותו... הוריי אמרו שיעזרו לי גם...אבל אני לא רוצה להסתמך על זה! להוריי היקרים שיזכו לחיים ארוכים וטובים , יש כוונות טובות...אבל אני לא יכולה להרשות לעצמי לקחת מהם כי המצב "לא כ"כ בשמיים" בוא נגיד... ואני חושבת על זה שבעזרת ה’!!! מתישהו ארצה להתחתן...ולהוריי לא יהיה כסף לעזור לי! אני לא בת יחידה, וכל מה שכרוך בחינוך שלנו עולה המון... הוריי משלמים על אחי המון כסף בישיבה התיכונית ואחותי הקטנה בשנה הבאה באולפנא וגם שם דורשים מחיר גבוהה, אחותי הגדולה מתחילה ללמוד עכשיו באוניברסיטה ובטוח שתבקש מהם גם סיוע כספי! אני לא רוצה להתפשר על מדרשה ובסוף למצוא את עצמי באמצע שנה הבאה מחפשת מקום אחר שיתאים לי יותר! עניין נוסף הוא : *** יש לציין שהמחירים המופרזים שגובים בד"כ במוסדות הלימוד הדתיים...אולפנות ישיבות,מדרשות וכו’...גורם לאנשים בלית ברירה שלוח את ילדיהם למוסדות אחרים לא עלינו...וחבל! ובכלל זה ממש חילול שם שמיים מאוד גדול! שמעתי לא פעם הערות, מדתיים ולא דתיים כאחד "איזה גנבים! העיקר הם קוראים לעצמם דתיים! לשלם סכומים כאלה בשביל – ללמוד תורה- " זה כואב מאוד לשמוע דיבורים כאלה אבל יש בהם מן האמת! שוב סליחה על האורך! מצפה מאוד לתשובה... תודה רבה וחג שמח וכשר!
תשובה
אני מבין היטב את הבעיה שהצגת. ואולם הנחה אחת צריכה להיות ברורה במדרשות היקרות אף אחד מהצוות לא מתעשר על חשבון הבנות ההוצאות הן יקרות. ואולם הנהגת הציבור הדתי הלאומי צריכה לעשות מאמץ כדי למצוא מקורות ממשלתיים להקל על הבנות. אני ממליץ לך לתכנן את השנה הבאה לשלב בה גם מדרשה וגם לימודים מקצועיים. עומדת לקום מדרשה כזו באולפת רעיה כדאי לך להתעניין בה ובשכמותה.