• עיתונות, רדיו וטלויזיה

כיצד להשתחרר מצפייה בסרטים

הרב אוריאל טויטו

י"ד תשרי תש"ע
שאלה
אני בת 14 ואני אוהבת נורא לראות סרטים. בחודש האחרון אני מוצאת את עצמי רואה יותר מידי וחושבת עליהם המון זמן - אלו הם סרטים שאינם לגילי ואני רוצה להפסיק את זה. כיצד אוכל לעשות זאת?
תשובה
את צודקת שראיית סרטים פוגעת (בעיקר בנוער) לא רק בגלל הבעיה של הצניעות (שהיא בעייה כאובה - לא רק לבנים אלא גם לבנות) אלא בגלל האשליה שניתן בחיים האמיתיים לשחזר את מה שמראים בסרטים. הסרט יוצר תשוקה אצל המתבונן לחוות את אותן חוויות שהגיבורים ראו בסרטים, ומושכים אותו לנסות לחוות אותן בעצמו. אבל אף פעם זה לא מצליח בגלל שהחיים אינם סרט, אלא הרבה יותר מזה. הערכים המקולקלים, הרדידות והשטחיות חודרים אל הצופה גם אם הוא חושב שהוא יכול לא לספוג אותם (מחשבה שהיא טעות מוחלטת. אי אפשר לראות סרט מבלי שמשהו מתוכו יחרט בנשמתך). והעובדה שאת חושבת עליהם המון זמן מלמדת שהם אכן חדרו אל תוך חייך - ואפילו פגעו בהם. וחבל. אולם כדי הפסיק לא מספיק לדעת למה זה לא טוב, שכן המשיכה של הסרטים חזקה מדאי ולכן צריך לעשות שני דברים: האחד - להעזר באחרים. בלי בושה בקשי מהוריך או מאח/ אחות שינדנדו לך ויזכירו לך כל הזמן שאת בעצם לא רוצה להשתעבד לסרטים, אלא רוצה לקנות את חירותך בחזרה. בקשי מהם שיזכירו לך את זה בעיקר בזמן שאת רואה סרט. ואולי גם תבקשי מהם לכבות לך את הטלביזיה/ מחשב. והדבר השני - את צריכה למצוא דברים אחרים לעסוק בהם. ככל שתעסקי בדברים אחרים שמהנים אותך וממלאים אותך כך יפחת הצורך שלך להסתכל בסרטים. זה לא פשוט אבל אני בטוח שיש דברים רבים חיוביים שיכולים לעניין אותך ולהעסיק אותך.