• נוסח והגייה

אנשי כנסת הגדולה

הרב ש. יוסף וייצן

ח מרחשון תש"ע
שאלה
אנשי הכנסת הגדולה תיקנו לנו את הברכות ואת התפילות והם שימשו כסנהדרין של עם ישראל. יש לי קושי!!! בזמן אנשי הכנסת הגדולה היה את בית המקדש השני. א. במוסף של שבת אנו אומרים : "יהי רצון שתעלנו בשמחה לארצנו ותטענו בגבולנו, ושם נעשה לפניך את קורבנות חובותינו תמידים כסדרן ומוספים כהלכתם". מדוע הם תיקנו את הנוסח הזה, הרי בתקופתם היה את בית המקדש והיו קורבנות תמיד? ב.במוסף של שלש רגלים אנו אומרים: "אלקינו ואלקי אבתינו מפני חטאינו גלינו מארצנו... ואין אנו יכולים לעלות ולראות ולהשתחות לפניך בבית בחירתך". "אלקינו ואלקי אבתינו מלך רחמן... בנה ביתך כבתחילה כונן בית מקדשך על מכונו הראנו בבנינו"... בתקופה שלהם היה את בית המקדש!!! מדוע הם תיקנו נוסח כזה? ג.ברכת בונה ירושלים: מדוע כתוב בברכה "רחם ה’ אלקינו עלינו ועל ישראל עמך ועל ירושלים עירך"... הרי בית המקדש היה קיים בתקופתם?
תשובה
אנשי כנסת הגדולה תיקנו את מספר התפילות ואת המבנה הבסיסי של התפלה. בדורות מאוחרים שינו את הנוסח לנוסח שמתאים.