• האם מברכים במקרים שונים

דין משקה למרק

הרה"ג דוב ליאור

ו אלול תשס"ט
שאלה
האם למרק יש דין של משקה ע"מ להפטר בברכת "בורא פרי הגפן"? מה לגבי משקה קפוא או קרוש, כגון: גלידה, קרטיב (האם יש הבדל אם מיוצר באופן ביתי או תעשייתי) וכדומה?
תשובה
ע"פ, ההלכה מי שבירך על יין בתחילת הסעודה ברכת "בורא פרי הגפן" נפטר מלברך על כל המשקים שיבואו אח"כ וזה כולל, לכאורה, גם מרק ולא יברך עליו שוב "שהכל". לגבי דברים קפואים, נראה שאינם נפטרים וצריך לברך עליהם שוב, כי "בורא פרי הגפן" אינה פוטרת כל דבר שברכתו שהכל (כגון: גבינות או פטריות וכדומה) אלא רק משקים.