• אכילה מחוץ לבית

גוי שאופה ודג עם בשר בתנור

הרב שלום אילוז

י"ז אלול תשס"ט
שאלה
שתי השאלות הן למנהג הספרדים ועדות המזרח. 1. בסופר ישנה מאפיה בה עובד גוי שמכניס הבצק לתנור (הבצק מגיע בצורת לחם, לחמניות, עוגיות - על הבצק יש הכשר). הגוי מדליק את תנור האפיה. האם מותר לאכול מאפים אלו? 2. בחתונה שהייתי אמר לי משגיח הכשרות, כי הם מבשלים בתנור, בו זמנית, דג ובשר כאשר כל אחד מן התבשילים עטוף היטב. האם תבשילים אלו מותרים לאכילה? תודה רבה, תבורך בכל הברכות האמורות בתורה.
תשובה
1. אם ישראל הוא זה שנותן את הבצק בתנור אע"פ שהגוי מדליק את התנור מותר ואין בזה משום פת עכו"ם, וכמו שפסק מרן בשו"ע חלק יו"ד (סי' קי"ב ס"ט) כתב וז"ל: הדליק נכרי התנור ואפה בו ישראל או שהדליק ישראל ואפה נכרי או שהדליק הנכרי ואפה הנכרי ובא ישראל וניער האש מעט, הרי זה מותר. 2. אם שניהם מכוסים לגמרי, מותר.