• גזל ונזיקין

היזק במכללה

הרב מיכאל יומטוביאן

י"ז אלול תשס"ט
שאלה
אני סטודנט במכללת אריאל. לפני זמן לא רב ישבתי מול מחשב ורציתי להזיז את המסך בשביל לשנות את הזווית שבה היה המסך. תוך כדי שעשיתי זאת - אולי בגלל שהזזתי אותו בצורה לא נכונה או בגלל שהפעלתי כח רב מידי - נשבר החיבור שבין המסך למעמד שלו. האם אני חייב להודיע על כך לאחראי על המחשבים במכללה ולשלם את הנזק שניגרם או שאיני חייב (בגלל התשלום שאני משלם למכללה ונזקים כאלו אולי נלקחים בחשבון מראש או בגלל סיבה אחרת)?
תשובה
אם השימוש היה סביר הרי זה כ"מתה מחמת מלאכה" ואתה פטור מלשלם. אך אם שימוש לא סביר הוא שגרם לשבירה, מן הדין אתה חייב לשלם ועליך לדווח על כך לאחראי המחשבים במיכללה. כמובן, שאם המכללה מוחלת על הנזק אתה פטור מלשלם. הרב מיכאל יומטוביאן