• שבת ומועדים
  • מוקצה

כסף בשבת בזמן שהייה בחו"ל

הרה"ג דוב ליאור

י"ז מרחשון תש"ע
שאלה
האם מותר לשאת כסף, כרטיס אשראי וכיו"ב בזמן שהייה בחו"ל (בהודו) מחשש לגניבה\ פריצה לחדר בו אשהה? כיוון שלדעתי הדבר גובל בפיקוח נפש של גניבת דרכונים, כל הכסף וכו’. נ.ב כבר שמעתי על מקרים שארעו בעבר.
תשובה
אם הבעיה היא רק מוקצה ולא טלטול, כי יש עירוב וכדומה, אז עצתי שתשים את החפצים בכיס המכנסים, כי חז"ל אסרו במוקצה הוא רק לטלטלו בידים אבל בבגד, לפי שיטת הרא"ש, אין בזה איסור רק שלכתחילה לא יטלטל אבל כשיש חשש גניבה וכדומה יהיה מותר. אך במקום שיש בעיה של טלטול, של הוצאה והעברה שאין עירוב, ואתה חושש לגניבה, תשים בנעל או במנג'ט של המכנסים או בכל מקום שאינו כדרכו. לגבי טלטול מוקצה מספיק שזה לא בידים כי אדם נורמלי מטלטל רק בידים ולכן בגופו לא גזרו בכלל (כך בכל אופן שיטת הרא"ש). לגבי העברה - הוצאה והכנסה מרשות לרשות וד' אמות ברה"ר גם אם זה לא בידים אסור, כגון: בסוחב תיק על הגב שאסור כי דרכו בכך, אבל אם זה לא כדרכו ויש צורך הצלה שיש חשש גניבה מותר.