• הפטירה והשבעה

דיני "שבעה"

הרב בנימין במברגר

ל מרחשון תש"ע
שאלה
בעלי ז"ל נפטר בשבת האחרונה כ"ז חשוון. הוא נקבר ביום א’ כ"ח חשוון. עד מתי אני וילדיי יושבים שבעה? מתי מפסיקים את הישיבה ביום ו’ והאם במוצ"ש עלינו לשבת? האם העלייה לבית הקברות תתקיים ביום א’ ה’ כסלו? מה יש לעשות בעלייה לקבר?
תשובה
מהשבעה קמים בשבת בבוקר. אולם מאחר ואין נוהגים בשבת אלא דברים שבצנעא לכן יושבים עד סמוך לשבת (עד פלג המנחה, ואם יש הכרח די במנחה קטנה) ואז מחליפים בגדים חיצוניים. דברים שבצינעא ממשיכים לנהוג עד שבת בבוקר וביניהם גם רחצה במים חמים, לימוד תורה. כמו כן, נוהגים שהאבל לא מתפלל קבלת שבת ולכה דודי, וניכנס לבית הכנסת רק לאמירת מזמור שיר ליום השבת. במוצאי שבת אין יושבים שבעה. העליה לקבר היא ביום ראשון, ה' בכסלו, כפי שכתבת. יש נוהגים שלא לאכול עד שעולים לקבר ולכן משתדלים לעשות זאת בשעות הבוקר. בקבר אומרים מזמורי תהילים (הסדר נמצא בסידורים או בספרי תהילים) ואת אותיות שם הנפטר מתןך מזמור קי"ט. וכן אותיות "נשמה" ממזמור זה. המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים, הרב בנימין במברגר לקיצור דיני ההלויה והאבלות לחצו כאן >>