• פדיון הבן

פדיון הבן לבן ממשפחת כהן או לוי

הרה"ג דוב ליאור

כ"ו כסלו תש"ע
שאלה
לאחר בדיקת המקורות הבנתי שלבכור יש שתי קדושות: 1. קדושת ראשית - קדושה שקיימת עד היום ולכן עורכים את טקס הפדיון. 2. קדושת מקדש - קדושה שנלקחה מהבכורים לאחר חטא העגל וניתנה ללויים). *הפדיון שנעשה ל 273 עודפים בבכורים היה חד - פעמי. מדוע אם כך בכור למשפחת כהן/לוי פטור מפדיון הרי קדושת ראשית חלה גם עליהם וטקס הפדיון שנהוג היום הוא בכדי להפקיע את קדושת הראשית?
תשובה
יש פה כמה הנחות יסוד לא נכונות שעל פיהם בנויה השאלה. אנחנו לא בדיוק יודעים איך הקדושה עברה. עד חטא העגל העבודה היתה בבכורות ואחריו היא הועברה לכהנים אבל נשארה איזו קדושה בבכורות. זה לא כמו בכור בהמה שהוא קדשים ואסור בהנאה. מעבירים את הקדושה ואין פה איזה משהו מעשי שעובר אלא משהו נפשי ולכן לא שייך להקשות על זה. התורה פטרה בכורות כהנים ולויים מפידיון ועליהם לא היתה חובה.