• ק"ש שעל המיטה ותיקון חצות

ארבעת המלאכים בקריאת שמע

הרה"ג דוב ליאור

ז טבת תש"ע
שאלה
בק"ש שעל המיטה אומרים "בשם ה’ אלוקי ישראל מימיני מיכאל ומשמאלי גבריאל ומלפני אוריאל ומאחורי רפאל ועל ראשי שכינת קל" א. מאיפה הקטע הזה בא? (לא שמעתי שזהז מוזכר בתנ"ך או משהו, אם כן מי כתב אותו?) ב. מה מנסים לומר לנו פה? ג. מה העניין של המלאכים האלו? (שומרים עלינו? אז איך זה שקורה לאנשים גם דברים לא הכי טובים... וישי את ה’, אז למה צריך אותם בכלל?) ד. למה דווקא 4 מלאכים, ומה הענין של השמות שלהם?
תשובה
א. אינני זוכר כרגע, אבל זה לא מוזכר בגמרא אלא מהחכמה הפנימית. ב. שמלאכים מלווים את האדם. ג.ד. אין צורך להבין בדיוק את עניינו של כל מלאך אלא מחברי התפילה ידעו שאלו הכוחות הרוחניים המדוייקים ששומרים על האדם וכתבו זאת.