• סירוב פקודה

הרב מלמד שינה את עמדתו?

הרב אליעזר מלמד

ד טבת תש"ע
שאלה
האם נכון שהרב שינה עמדתו באספת ראשי ישיבות ההסדר כפי שפורסם?
תשובה
ככלל לא שיניתי את עמדתי, אבל בדבר קטן שיניתי. כתבתי שאני "ממליץ לא להפגין במסגרת הצבא", ועתה הנני מצטרף לעמדת רוב ככל הרבנים שהביעו עמדה של "התנגדות להפגנות במסגרת הצבא". וזאת משום שכחבר בגוף ראשי ישיבות ההסדר מן הראוי להתחשב ולקבל את עמדת הרוב, ובתנאי שהשינוי אינו עקרוני. למשל אילו היו אומרים לגנות את המפגינים, לא הייתי מסכים. אך כיוון שהשינוי קטן, מן הנכון להתחשב בדעת הרוב. אבל כמובן שביחס לכפייה לעבור עבירות של שבת או גירוש יהודים וכדומה, לא חל שום שינוי. וגם שאר כל הרבנים מסכימים כעקרון לזה. גם בכך שלא אחתום על דבר תחת לחץ שלטוני לא חל שינוי. שכן בגלל דרישת השר ברק או ראש אכ"א לא אסכים להביע עמדה, אבל בעמיתי הרבנים אני מתחשב. וכן לגבי פגישות עם שרים ומפקדי צבא, אם הפגישות מסודרות בכבוד, הנני מוכן להפגש בשמחה, כמו שנפגשתי עם סגן השר מתן וילנאי. אבל אם הן מסודרות באופן לא ראוי, כמו 'זימון' ו'שימוע', או שמטרתן להפעיל לחץ שלטוני לשינוי עמדה תורנית, אינני מוכן להיפגש. כמובן שאמשיך למלא את חובתי להביע בציבור את עמדותי ביושר ובכנות. וגם בעמדה זו ראשי ישיבות רבים תומכים, ולהערכתי הם הרוב. אם כי חובה לציין שכמה מראשי הישיבות, חלקם בהנהלת האיגוד, הסתייגו מדברים שכתבתי ב'רביבים'. להתנות את ההסכמה בהחזרת הישיבה ל"הסדר". תגובה על דברי הרב סתיו.