• מצוות פריה ורביה

פרו ורבו בבן ובת

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ג טבת תש"ע
שאלה
אני חייבת להבין מדוע מצוות "פרו ורבו" תלויה בהולדת ילד ממין זכר וגם נקבה. נראה לי שאין תקדים ביהדות להגדרת קיום מצווה בדבר שאין לאדם שליטה עליו. הלכה זו גורמת למצב אבסורדי בקרב המשפחה והחברה. כל כך קיוו לבן הפעם, ונו... עוד בת - אולי בניסיון הבא... כך חושבים וגם אומרים. זאת במקום להיות מלאי שמחה על עוד נשמה יהודית שהגיעה לעולם! דבר זה גורם לייאוש ותסכול נורא! אז מה, חייבים להוליד עוד ועוד עד שאולי ייצא בן?! שוב - איך ייתכן להגדיר קיום מצווה בדבר שאין לאדם שליטה עליו???? בתודה, אם הבנות (שמחה!), (שמחה?..)
תשובה
המצוה להשתדל. ואם אדם השתדל לקיים את המצוה אך מן השמים נולדו לו רק בנות או רק בנים הוא עשה את המוטל עליו. ועל כל ילד שנולד יש לשמוח מאד, בת או בן. ולא צריך להרגיש אשמה בדבר שלא תלוי בו. ולדעת שהכל לטובה, גם מה שלא מקבלים זה לטובה.