• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

תפילה על בחירה חופשית

הרב יעקב כהן

כ"ב שבט תש"ע
שאלה
אם הבורא נתן לנו בחירה חופשית וכל זה, והוא אינו מתערב בחיינו הדתיים (כלומר, בעשיית המצוות), אז מדוע אנו מבקשים, למשל, בברכות השחר "ואל תביאנו לא לידי חטא...", ובתפילה של החפץ חיים "וזכני שלא לדבר כי אם דבר הצריך לענייני גופי ונפשי, ויהיו כל מעשיי ודיבוריי לשם שמיים..."?
תשובה
שאלת שאלה יפה והתשובה הפשוטה היא, שעצם הבקשה שה' יסייע בידינו באה מבחירה חופשית שלנו ובקשה זו אינה מורידה בכהוא זה מהמאמץ שצריך להיות מצידנו. אנו מתפללים שה' יעזור לנו בנוסף לבחירתנו החופשית, כדברי הגמרא (קידושין ל ע"ב) "יצרו של אדם מתגבר עליו בכל יום, ואלמלי הקב"ה עוזרו אין יכול לו".