• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

מכירת חמץ של חמץ גמור

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה אדר תש"ע
שאלה
אנחנו רגילים לנקות את הבית מדי שנה. לראשונה השנה, ניסע כנראה לכל ימי הפסח ורצינו שלא לנקות כלל ולהשקיע את הזמן של הניקיונות בדברים אחרים (לימוד לפסח, זמן עם המשפחה וכו’). אני רואה שדעת הרבנים לא נוחה ממכירת חמץ גמור. הבעיה היא שלפני כמה שבועות קנינו כמות חמץ די גדולה, למשל מדובר בכעשר חבילות של שניצלים מצופים בפירורי לחם וכד’, כך שאני לא יודע להעריך אם מדובר בהפסד מרובה ולכן יהיה מותר למכור אותו או שאנחנו צריכים לגמור את כל החמץ (מה שאין סיכוי שיקרה, כלומר, שנצטרך לתת אותו לארגוני צדקה וכד’). האם מותר לנו למכור חמץ גמור כזה, ולא לנקות השנה?
תשובה
צריך להבדיל בין סוגי הניקיונות לפסח: יש מקומות שמצד הדין אינם צריכים בדיקה כי לא מכניסים בהם בדרך כלל חמץ, כמו ארונות בגדים וספרים, ארונות אמבטיה וכדומה. אלא שישראל קדושים, ומצא בעל חוב מקום לגבות את חובו ולכן נהגו לנקות הכל לקראת פסח. אבל מקום שמחזיקים בו מוצרי אוכל ומניחים בו חמץ צריך לנקות לפני שנוסעים ולעשות בדיקת חמץ לפני היציאה בלי ברכה, מפני שלא תקנו ברכה אלא בבדיקה בליל י"ד ניסן. אם זה הפסד מרובה תמכור, ותיחד לו מקום מיוחד. את שאר הבית לא צריך לנקות אלא רק את המקומות שיש בהם חשש חמץ כמו המטבח ושולחן האוכל.