• תרומות ומעשרות - כללי

ספק במעשר עני

מכון התורה והארץ

ט"ז אדר תש"ע
שאלה
א.אם קיים ברשותי פרי שיש ספק אם הפרישו ממנו מעשר עני, האם אני חייב להפריש ממנו מעשר עני מספק או שמא "המוציא מחברו עליו הראיה" ואז אני פטור? ב. לגבי עצם הנתינה, אין באפשרותי להפריש מהפירות עצמם לעני אלא ברצוני להפריש כסף לעני. האם האפשרות היחידה היא להלוות סכום כסף לעני ולסכם איתו שתמורת החזרת החוב אני יפריש את המעשר? אם יש חשש שהעני ייעלב אם אני יסכם איתו בצורה כזו, האם יש אפשרות לתת לעני את הכסף בלי לסכם איתו, כגון: תרומה בעילום שם, דרך מנהל גמ"ח וכו'? אני יודע שיש אפשרות לעשות מנוי לבית האוצר אבל אני מעדיף לתת עצמאי.
תשובה
1. יש חובת הפרשה אולם אין חובת נתינה. אמנם יש אחרונים שאומרים שבמעשר עני הדין הוא: צדק משלך ותן לו, בכל אופן, אי אפשר לכפות על כך. 2. דעת הרדב"ז היא שאומרים מה לי הן מה לי דמיהם אולם רוב האחרונים חלוקים על כך, ועל כן אין אפשרות אלא על ידי הסכם מסודר. תרומה בעילום שם כבר אמרנו שהיא רק לדעה אחת מועילה ואולם להלכה אין להשתמש בה אלא בשעות דחק גדולות כשאין אפשרות אחרת, ובנידון דידן כיוון שיש אפשרויות טובות יותר אין להדחק. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון