• תורה, מחשבה ומוסר
  • אמת ושקר

שקר הכרוך בבושה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז ניסן תש"ע
שאלה
האם מותר לשקר כשכרוכה בכך בושה שאינה בושה של חטא וכדו’ אלא סתם בגלל איזה משהו שעשית וזה לא גורם נזק לאף אחד, אלא רק אם תגיד את האמת תהיה לבדיחה בעיני כולם? *אם לא, אז זה נראה שעדיף למות ולא לשקר- שהרי שאם אתה לא תשקר כולם יצחקו עליך ואז זה יגרום להלבנת פנים. והלבנת פנים זה כשפיכות דמים. ואסור לשפוך דם גם אם תמות בגלל זה.
תשובה
מותר לשנות בכדי שלא תהיה הלבנת פנים. הדבר נכון בין אם זה כדי שלא תהיה הלבנת פנים של מישהו אחר ובין אם אתה עלול להיפגע.