• שאלות כלליות

אכילת בשר אדם

הרב ש. יוסף וייצן

ד סיון תש"ע
שאלה
זוהי מן הסתם אחת השאלות הכי בוריות שהרב נשאל ואני מתפלא על עצמי איך הגעתי לשאול אותה אבל מה אני אעשה שאני צריך לדעת? אני "משתגע" ממש מהלכה אחת שכתובה ברוב ספרי ההלכה שאני מכיר ונעתיק אותה לצורך העניין מהבא"ח פר’ אמור שנה ב’ הלכה ה’: "בשר האדם אסור לאכלו מן התורה (ואת אלה תאכלו..) ואע"ג די"א דאיסורו מדרבנן ואם פרש מותר העיקר כדברי האוסרים בכל גוונה מיהו עור האדם אינו אסור אלא מדרבנן...וצריך לזהר שלא לקלוף או לחתוך עור האדם בשיניו פן ישאר קצת בין שיניו או בפיו ומה שנהגו הנשים לבשל ערלת הזכרים שחותכים בעת המילה כדי שיולידו זכרים איסור חמור הוא זה (אע"פ שזה בליעה שלא כדרך הנאתו)" איך בנאדם (כמוני) שיש לו קילופי בשר שמחוברים לשפה יכול לאכול?! הרי מיד כשהמאכל בדרך לפיו הוא נוגע באיסור בשר האדם וגם א"א להסיר את כל הבשר שנפרד מן העור לגמרי שתמיד ישאר איזה חתיכות קטנות כעין זיפים שאמורים לכאורה לאסור המאכל? מילא לא לאכול את גוף הבשר ניחא אבל גם דבר שנגע בו ככל שאר איסור שנגע בהיתר? איך זה הגיוני בקושי אפשר לאכול? או אולי זה בכלל דברים המאוסים שטעמם לא אוסר? ומה דין מישהו שנפשו שלו לא קצה בזה?
תשובה
לא מדובר על עור שעל השפתים. מדובר כשאדם עושה מעשה מכוון של חיתוך עור מאצבעותיו וכד' ואת זה הוא לועס. אולם עצם הנגיעה בעור החצי תלוש בודאי שאין בו כלל בעיה. ובוודאי שאם אין לך כלל כוונה ואתה לא נהנה אתה מתעסק ואין בכך כלל מעשה איסור.