• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

המונח "שפל ברך"

הרב בנימין במברגר

ג סיון תש"ע
שאלה
בלימוד הדף היומי (סנהדרין פח, ב) נתקלנו בביטוי "שפל ברך" - לראוי לשרת כ"זקן". הבנתי הבסיסית שהכוונה לאדם עניו. א. האם נכון? ב. מה פרוש המונח? למה משתמשת הגמרא במונח זה?
תשובה
א. הכוונה לעניו, וכן מפרש רש"י במסכת תענית דף טז, א. ב. המהרש"א מסביר שמאחר ומידת הענווה היא מידה חשובה מאוד מדובר בגמרא זו בשלוש סוגי ענווה. הראשון, ענווה בשכלו ובדעתו ועליה נאמר "ענוותן". השני "שפל ברך" - הוא כנגד המתגאה בגופו, שמשפיל את גופו כברכיים שהם נמצאות בתחתית הגוף. השלישי, "שייף ועייל וכו' - שהוא כנגד העשיר, שאינו מתגאה בעושרו ולא מהדר לבנות לו דירה נאה וגבוהה. הבן יהוידע מסביר אחרת את עניין שפל ברך. "ענוותן" זהו מי שיש לו ענווה פנימית. ו"שפל ברך" הוא מי שיש לו גם ענווה חיצונית. כלומר, גם כלפי חוץ רואים שהו עניו, וכעניין משפיל את ברכיו.