• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

להשלים בגרויות או לתרום לעם ישראל

הרב ש. יוסף וייצן

ה תשרי תשע"א
שאלה
אני בחור בגיל 17.5. אני כרגע נמצא בבית בגלל שיש לי כאבי ראש מתי שאני לומד. כרגע אני משלים בגרויות ואני רוצה להמשיך עם זה כך גם שנה הבא. נכון להיום, אני מתלבט בדיוק מה לעשות שנה הבא, יש לי אפשרות ללכת לעבוד וללמוד דברי חולין או שללכת לישיבת חומש כתלמיד שיעזור בקשיים התכנים, כמו לארגן את האוכל, לארגן אנשים לשבתות ואולי גם להקים שם מגמה של חקלאות וכד’ (כמובן שדיברתי אם הרבנים שם והם ממש חושבים שאני יכול לעזור לישיבה ולאחיזה בחומש). ואני שואל את עצמי, אם אני לא לומד בגלל קשיים אז לכאורה אני מחוייב לעזור למען עם ישראל ולעשות את רצון ה’ בכל דרך שאני יכול. אבל חבר שלי אמר לי שזה לא נכון מה שאני חושב, כי זה לא מקדם אותי לשום דבר ורצון ה’ קודם כול זה שאני יתקדם (לא יודע כמה הוא צודק אבל נניח שזה לא מקדם אותי). האם זה נכון לחשוב כמהו או שאני צריך לעשות את מצוות אפילו אם זה פחות או אפילו בכלל לא מקדם אותי?
תשובה
בגיל הנעורים צריך האדם לדאוג להתפתחות הבסיסית שתאפשר לו להקים משפחה בצורה נורמאלית. אם ההרתמות לכלל לא פוגעת באופן משמעותי בהתפתחות הבסיסית שעושים בזמן הנעורים, יש להתאמץ ולפנות זמן למצוות ציבוריות.