• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

הבדל בין פשט ודרש

הרב ש. יוסף וייצן

כ"א אלול תש"ע
שאלה
1. הייתי שמח לדעת ההבדל בין הפרש והדרש? 2. במקרה שיש הבדל בין הפרש לבין הדרש כיצד ניתן לדעת האם הפרש הוא הקובע או הדרש או שמא שניהם נכונים?
תשובה
הפשט הוא מה שעולה מקריאה של דברי התורה ברובד הגלוי והמפורש. דרש הוא כללים שנמסרו למשה ואח"כ התפתחו על ידי חז"ל שהם מידות שהתורה נדרשת. בדרך זו התורה נכתבה בצורה מאד קצרה כשכל צורה או מילה או סמיכות באה ללמד הוראה מסוימת. בדרך כלל לא צריך להיות סתירה בין הפשט לדרש. הפשט נוגע להבנת הפרשה באופן כללי. האור הכללי של הפרשה. הדרש נוגע לפירוט הפרטים הנוספים הרמוזים בפרשה. הדרש נועד לתת הסבר לכל מילה. הפשט נועד לתת מבט כללי על כלל הפרשה. בסתירה שבין הפשט לדרש, עמדת האבן עזרא שבנושא הלכה הדרש הוא הקובע ובנושאים שאינם נוגעים להלכה ניתן לפרש כמו הפשט. הרשב"ם, שיטתו במקום שהפשט סותר את הדרש אף בצד ההלכתי ניתן לתת פרשנות כנגד הדרש. ודאי שכל זאת מבחינת הלימוד. מבחינה מעשית, ודאי שההלכה שנלמדה על ידי חז"ל בדרך הדרש קובעת. אנו בעמדה שדרך המלך היא שאין לפרש את הפרשה בניגוד לכוונת הדרש אולם ניתן לתת הוראה נוספת מכוח הפשט שאינו ממש סותר את הדרש.