• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

לימוד משניות בעל פה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט תשרי תשע"א
שאלה
בסיעתא דשמיא התחלתי ללמוד משניות בע"פ וכבר הגעתי לאמצע מסכת פאה. אני מקווה שאני אגיע למצב שאוכל ללמוד ח"י פרקים בכל יום. האם בגריסה של המשניות אני חייב דווקא להבין? כלומר, ברור שללא הבנה בכלל אין תועלת (ע"פ המג"א סימן נ’) אבל האם כשאני לומד מהר את המשניות אני חייב בדיוק להריץ במוחי את כל פירוש המשנה או שמספיק רק שמדי פעם אחזור על פירוש המשניות ובגריסה עצמה לא אתעסק בהבנה?
תשובה
צריך להבין לפחות את ההבנה הפשוטה של המשנה ע"פ פירוש הרמב"ם או ר"ע מברטנורא וכדו'. לגרוס את המשניות ללא ההבנה הכי פשוטה שלהם, לא נחשב לימוד.