• גדולי ישראל ורבנים

ענקי תורה בדורות הבאים

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ד תשרי תשע"א
שאלה
בעקבות פטירתם של כמה תלמידי חכמים חשובים בשנה האחרונה, ומתוך חביבותם אמנה אותם בשמותם - הרב ישראל וינטרוב זצ"ל, הרב מרדכי אליהו זצ"ל, הרב משה שולזינגר זצ"ל, הרב דוד צבי הילמן זצ"ל, ומתוך כך שקשה למצוא היום ענקים כמותם, באתי לשאול האם בדורות הבאים עלינו לטובה יהיו לנו ענקי תורה? (ואוסיף שקראתי שהחפץ-חיים אמר שבדור עקבתא דמשיחא "ירידת הדורות" תהיה הרבה יותר חדה ותלולה מהדורות הקודמים, כך שלשאלתי יש בהחלט מקום) או שאין צורך לחשוש לכך, היות שנאמר "אין לך אלא שופט שבימיך", ובכל דור ודור הקב"ה מקים לעם ישראל רועים נאמנים לפי צורך אותו הדור.
תשובה
אכן הגדולים שנפטרו היו גדולים וחשובים. ואולם ברוך ד' התורה חוזרת ללומדיה ומתרבים מאד תלמידי חכמים בישראל ובודאי מהם יהיו גדולי תורה חשובים.