• שחיטה והכשרת בשר

שינוי מקום ושינוי מנהג

הרה"ג יעקב אריאל

ג מרחשון תשע"א
שאלה
לאחרונה עברנו משפחתי ואני לקיבוץ יבנה. אני מדריך בפנימית התיכון. אני משלם לקיבוץ קצת יותר מ-2000 ש"ח בחודש על כלכלה, שזה בעיקר אוכל, שניתן בצורת שירות לחבר[מוצרי יסוד] וחדר אוכל, המנות העיקריות מסופקות רק בחדר אוכל. בתקופת הישיבה קיבלתי על עצמי שלא לאכול בשר שאינו חלק. לא מעט מהמנות הבשריות המוגשות בחדר אוכל הם בקר, והבשר כשר כמובן אך לא חלק. אנו נגור בקיבוץ מינימום שנתיים במסגרת התפקיד. עלי לציין שאני אשכנזי ואשתי ספרדייה, ובני הגדול בן שנתים וחצי. שאלותי: א.האם שייך לעשות התרת נדרים? לימדו אותי שחלק זה לא חומרה אלא עיקר הדין, ואינני מצוי בסוגיה. ב. מה לגבי הילדים? [מהבנתי זה נגזרת של השאלה הקודמת-אם זו חומרא, אאכיל את הילדים ,ואם לא -לא, או שמא זה אינו החשבון הנכון]
תשובה
לאשכנזי חלק אינו מעיקר הדין אלא רק הידור. האם אין עוף? הוא חלק לכל הדעות וגם יותר בריא.