• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

מסירת דין לשמיים

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ב מרחשון תשע"א
שאלה
דיין שמכיר את הסבל הנורא שהגרושה עושה ברוב מעלליה, שלא בוחלת שום דרך בניגוד לדעת תורה , אמר לי שאוכל למסור את דינה לשמיים. מה העקרונות המאפשרים מחייבים מסירת דין לשמיים לאחר שנעשו כל המעשים דרך בית הדין? מה החששות והמניעות
תשובה
למסור דין לשמים פרוש הדבר לדעת שרבש"ע מנהל את עולמו והוא מעניש את החוטאים וכאשר אדם מרגיש שפוגעים בו והוא לא יכול למנוע את הפגיעות עליו לדעת שיש דיין בשמים ולסמוך עליו שהוא יעניש את מי שצריך להעניש. כך אני מפרש את כוונת הדיין. אני לא מייעץ לך לפנות לשמים ולבקש זאת, כי אז גם בודקים בשמים את האדם המבקש האם הוא בכל דבר עושה רצון ד', אלא להיות בטוח שיש השגחה בעולם כפי שציינתי.