• חתונה ושבע ברכות

דחיית חתונה בגלל מחלת הסבתא

הרב ש. יוסף וייצן

כ מרחשון תשע"א
שאלה
אני ובן זוגי קבענו תאריך לחתונה ה05.01.2010 אולם לא היינו סגורים על התאריך מכיוון שהרב שרצינו שיערוך את החופה אמר שהוא לא יכול באותו תאריך וזה רב שתמיד רציתי ולכן עבדנו על לדחות את החתונה בכמה ימים. בעל האולם אמר שאנחנו חייבים להגיע לחתום על טפסים וזה לא דבר שאפשר לעשות בטלפון. יש לציין שלא הלכנו בכלל לרבנות עדיין ולא עשינו שום דבר בנידון, לא הוצאנו תעודת רווקות ולא שום דבר. ולצערי מה שקרה ממש בימים אלה, שסבתא שלי עברה אירוע מוחי ונמצאת במצב קשה מאוד בין החיים למוות. הרופאים לא משאירים לנו סיכוי. היא מבחינתי כמו אמא שנייה בשבילי ואני אוהבת אותה בצורה שאני לא יכולה אפילו לתאר במילים. אני לא מסוגלת לחשוב על החתונה בכלל בימים נוראיים אלה ובטח ובטח שלא במידה וחס וחלילה יקרה מה שאנחנו חוששים ממנו כל כך. אני ובן זוגי חיכינו מאוד ליום חתונתנו זה היה חלום חיינו אבל אנחנו גם לא מעוניינים לקיים אותה תחת נסיבות אלה ושוקלים ברצינות לדחות את החתונה. השאלה, אם עדיין לא הלכנו לרבנות וכל מה שעשינו זה לקבוע תאריך באולם שגם הוא היה לא סגור עוד קודם למה שקרה, האם מותר לנו לדחות? האם זה לא מביא מזל רע?
תשובה
מותר לדחות. אין זה נוגע למזל רע. אולם כעצה הייתי ממליץ מאד שלא לדחות את החתונה. חז"ל אמרו "תוחלת ממושכה מחלת לב" דבר שכבר אדם בשל לעשותו לא טוב להתעכב מלעשותו. כל דבר שהגיע זמנו כל דחייה היא גם מייסרת ומכאיבה וגם יכולה לעורר קשיים. החיים שלנו מלאים מארועים שמחים וארועים מצערים. אנו בדרך כלל מנסים לבנות חיינו בדרך של "עת שחוק עת בכות". אולם לפעמים מזדמנים ארועים שבהם העת שחוק ועת בכות צמודים אחד לשני ולפעמים אפילו מעורבבים אחד עם השני. חז"ל בכל מצב כזה הדריכו אותנו כיצד לתת לכל המאורעות את המקום להם. לא דוחים את הטיפול בשום דבר. אולם לאחר שמזדמן לנו מאורעות שבהם העת שחוק ובכות מתערבבים אנו לא רואים בכך טרגדיה. אנו מבינים שהשגחת ה' עלינו התאימה לנו מאורעות ביחד משום שלנו הדברים דווקא יתאימו להעשות בצורה זו. מי אמר לך שטוב לך לעכל את ההתמודדות עם מחלת סבתך כרווקה ולא מתוך שמחה של חתונה. אולי טוב לך ועדיף לך שההתמודדות תהיה עם בעל תומך. גם בנוגע לחתונה אמר קהלת "טוב ללכת לבית האבל מלכת לבית המשתה" - יש שפרשו: טוב ללכת לבית האבל מתוך המצב שאדם היה בבית המשתה. המאורעות הרצופים מחייבים העמקה בין בשמחה ובין באבל. לכן, לדעתי עדיף להמשיך בתוכנית המקורית ולא לדחות את החתונה.