• נישואי כהן

להתחתן עם גרושה

כולל דיינות פסגות

י"ג טבת תשע"א
שאלה
אני כהן רווק בן 41. כידוע, אינני יכול להתחתן עם גרושה. מבחינת מצב השוק אני לא מצליח למצוא רווקה / אלמנה כבר זמן רב. רוב השוק של הפנויות נע סביב גרושות ואני מדבר על זמן רב שחיפשתי בחורה לא גרושה. השאלה שעומדת מול עיניי היא, האם מצוות חתונה והקמת משפחה לא עולים על האיסור שלהתחתן עם גרושה? אני מאד שואף להקים משפחה אך לא עולה בידי כבר זמן רב בעקבות סיבה זאת. בנוסף, אם החלטתי היא כן לצאת עם גרושה, מה המשמעות של דבר זה מבחינת ההלכה?
תשובה
כתוב בתורה שכהן אסור בגרושה. פוסק השולחן ערוך (אבן העזר ו, ו), שכהן שנשא אחת מהפסולות מחרימים אותו ואת כל הנושא ונותן עמו. הבית יוסף על אתר סוקר רצף של תשובות גאונים שמנו סנקציות חמורות ביותר כנגד כוהנים שנשאו אישה אסורה. המפורסמת שבהן היא תשובת הרמב"ם (סימן שמ"ט) עיין שם. בימינו בשל העדר הסמכות הנדרשת יש לבית הדין מגבלה ביישום הדברים כפי שמובאים בשו"ת. בנוסף, בשולחן ערוך אורח חיים סימן קכח סעיף מ מוסיף שכהן שנשא גרושה לא נושא כפיו ולא עולה לתורה לראשון ואפילו כשגירשה או מתה פסול עד שידור הנאה על דעת רבים. דין זה לא השתנה ברובו בימנו. עד כאן סקירה הלכתית קצרה. לשאלתך- וודאי שמצוות הקמת משפחה הינה אחת המצווות היותר חשובות ביהדות אלא שמצווה, ובמיוחד מצווה זו, חייבת להיעשות על יסודות הקדושה והטהרה היהודית כפי שצוונו בתורה. בית שנבנה באיסור לא יזכה לסיעתא דשמיא ולהשראת שכינה בתוכו. על כן, הנכון הוא לשאוף להקים בית כשר בישראל על פי התורה, והקב"ה יסייע בידך לעשות זאת במהרה בימנו. הרב ינון זמיר