• שבת ומועדים
  • מוקצה

הגדרת כלים חשמליים כמוקצה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ג טבת תשע"א
שאלה
1. מה דעת הרב לגבי כלי חשמל בשבת, איזה סוג מוקצה זה? האם יש הבדל אם הוא מכובה או דלוק? 2. כשהמשנה ברורה מביא 2 דעות ולא מכריע בינהם, האם כוונתו שאבחר מה לעשות?
תשובה
כלי שמלאכתו לאיסור, ולכן אפשר להזיז אותו לצורך גופו, כמו מאוורר או תנור שאתה רוצה שהוא ישפיע במקום שונה. אם אתה רוצה להדר, תזיז את הכלי עם הרגל. אולם אם המכשירים לא פועלים אסור להזיז אותם כיוון שההזזה שלהם לא נחשבת לצורך גופו. כמו כן, אם אתה מזיז אותם מכיוון שאינך רוצה שיהיו במקום שהם עומדים, זה לא נחשב צורך גופו או מקומו.