• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

נושאים

הרה"ג דוב ליאור

י"ג שבט תשע"א
שאלה
לפני כשבועים היה לי ויכוח עם רב. ישבנו בשיעור תורה. הוא טען שבת פרעה הושיטה אמתה וידה התארכה והיא משטה את משה. אמרתי לו כבוד הרב. היא שלחה את המשרתת שלה אמתה. ולא את ידה. אחר כך הוא טען שלא היה קיים פרעה בשם רעמסס. אמרתי לו כבוד הרב פרעה זה כינוי של מלך אבל היה להם שמות פרטיים . הוא לא הסכים עם זאת. הויכוח השלישי שמשה נשא אשה כושית. הוא טען שהיא לא היתה כושית. החפץ חיים כתב שרבים מגדולינו ניסו לחמוק מפסוק זה בכל מיני תירוצים. האם נכשלתי בדברי? תודה רבה
תשובה
לגבי עניין האמה של פרעה, זו מחלוקת במדרש. וודאי שהיה פרעה בשם רעמסס, השאלה היא אם זה אחד מהפרעה שבפרשיותינו או שהוא מתקופה אחרת. לגבי האשה הכושית זו מחלוקת גדולה בין המפרשים. מדובר במחלוקות קדומות ומי אנו שנכריע בעניין? לא הרב יכול להכריע ולא אתה יכול להכריע כנגדו.