• שינוי מקום, הפסק וטעות

אכילה ללא ברכה

הרב יוסף אפריון

י"ג שבט תשע"א
שאלה
אם התחלתי לאכול דבר מסוים ללא ברכה, האם עלי לברך ולהמשיך לאכול או שאפשר לקחת משהו אחר מאותו ברכה ולברך עליו?
תשובה
אלו דיניו של האוכל בטעות ללא ברכה: (בקצרה) אם יכול לפלוט את המאכל או המשקה בדרך ארץ כלפי האחרים (או שהוא לבדו), יפלוט, יברך וימשיך לאכול. אם אינו יכול לפלוט, כגון, ששותה משקה שמאוד זקוק לו ואין לו משקה אחר: אם יכול לסלקו לצד הפה ולברך-יעשה כך, ואם אינו יכול מותר לו להמשיך לשתות ולא מברך כלל ברכה ראשונה ויכול להרהר את הברכה בליבו (ואם אכל או שתה כשיעור מברך ברכה אחרונה). המהדר ימצא דבר מאכל שברכתו שווה לברכה ששכח לברך, יברך על המאכל הנוסף ויכוון גם על המאכל ששכח לברך עליו. (לדוגמא אם שכח לברך על משקה יכול לברך 'שהכל' על סוכריה ולכוון על המשקה). [שו"ע קעב ובמשנה ברורה; שו"ע קסז ח ומ"ב מח]